Kondenzációs kémény, turbós kémény

Mennyibe kerül egy turbós / kondenzációs kémény?

Mivel a helyszíni adottságok és a kazántípus miatt változó anyagmennyiség kell, így a kivitelezés árát kizárólag egyedi ajánlat alapján tudjuk meghatározni, ha turbós kéményről vagy kondenzációs kéményről van szó.

Legtöbb esetben a turbós és a kondenzációs kéményeknél az anyag ára teszi ki a költségvetés nagy részét, mivel ezeknek a speciális idomoknak az előállítási költsége magas. Gyakran megesik, hogy egy bonyolultabb turbós kémény, kondenzációs többe kerül, mint maga a kazán.

Kondenzációs kémény precízen, tartósan

FIGYELEM! A kondenzációs kéményekben túlnyomás van, mivel itt egy ventilátor fújja ki a füstgázt a kazánból. A nem megfelelően kivitelezett kondenzációs kémény a füstgáz kiszivárgását okozhatja a lakótérbe! Forduljon szakcéghez, ha turbós/kondenzációs kéményre van szüksége és mindenféleképp kérjen kéményseprő szakvéleményt a kivitelezőtől!

Válasszon átgondoltan kéményszerelő céget!

Hogyan zajlik egy kondenzációs kémény kivitelezés?

Előre egyeztetett időpontban megvizsgáljuk a helyszínt, szükség esetén kamerás kéményvizsgálatot végzünk. A kéménybélelés megfelelő felméréséhez szükséges megközelíteni a tüzelőberendezés helyét, a kémény alsó tisztítónyílását, a padlásteret és a kémény végét – ha van kémény. Meglévő terv esetén szükség van erre is.

Felvesszük az adatokat, majd egyedi ajánlatot adunk a komplett kivitelezésre.

Az ajánlat elfogadása után előre egyeztetett időpontban helyszínre szállítjuk a turbós, kondenzációs kémény anyagát, és megkezdjük a munkálatokat. A kazántól indulva kiépítjük a kéményt. Osztott rendszer esetében külön csövön keresztül kiépítjük a füstgáz elvezetését és a levegő beszívását szolgáló kémény rendszert. Visszajavítjuk az esetlegesen megbontott falazatot. Ezzel a turbós, illetve kondenzációs kémény rendszer készen is van.

A következő lépés a szükséges dokumentumok elkészítése, az aktuális kéményseprő hatóság kihívása, hogy vizsgálják meg, és adják meg a szakvéleményt a kéményre. Ezt mi elintézzük Ön helyett, Önnek csak be kell engednie a kéményseprőket az előre egyeztetett időpontban.

A szakhatósági engedély elkészülte után kerül sor az átadásra; a tulajdonos használatba veheti a kéményt.

Kérje árajánlatunkat kötelezettségmentesen!

Turbós kémények, kondenzációs kémények – mit kell tudni róluk?

A turbós / kondenzációs kazánok előnye, hogy az égéshez a levegőt a külső légtérből szívják, a füstgázt pedig egy ventilátor fújja ki a szabadba, amivel elkerülhető a CO visszaáramlás. Ehhez azonban megfelelő szakértelemmel összerakott kéményrendszer szükséges, ami bírja ezt a nyomást.

A turbós és kondenzációs kémény között két fő különbség van:

  1. A kondenzációs kéményben a füstgáz hőmérséklet sokkal alacsonyabb
  2. A kondenzációs kéményben sokkal több kondenzvíz keletkezik

Akár kondenzációs a kémény, akár turbós, a kondenzvíz elvezetéséről gondoskodni kell! Kérem hívja fel erre a fűtésszerelő figyelmét, mert akár a kazán beázását vagy a fal átázását is okozhatja!

A zárt égésterű készülékek kéményei lehetnek osztott vagy koncentrikus rendszerűek. A megfelelő rendszer kiválasztása a kazán és a helyszíni adottságoktól függ. A turbós kémény / kondenzációs kémény anyaga az alábbi táblázat szerint lehet.

Turbós kazán kémény (Jelenleg újonnan már nem lehet üzembe helyezni)

Koncentrikus rendszer esetén (Füst/Levegő)

•    Alu/Alu, Inox/Inox

Osztott rendszer esetén

•    Füstgáz oldali cső lehet: Alu, Inox
•    Levegő oldali cső lehet: Alu, Inox, PPs

Kondenzációs kazán kémény

A lakossági turbós és kondenzációs kémények rendszerei az esetek többségében egyszerűen kivitelezhetőek, mivel ezek kémény csövek nem igényelnek nagy átmérőt, így a meglévő kéményekbe gyorsan, gond nélkül behúzhatóak.