Kéménybélelés

Miért szükséges a kéménybélelés?

A kéménybélelés az egyik leggyakoribb feladat a kéménytechnika szakterületén belül. A biztonság mellett a fő szempontunk, hogy minél kevesebb falbontással, tisztán, gyorsan végezzük el a munkát.
 
Még napjainkban is viszonylag sok a régebbi építésű, ma már veszélyes állapotba került kémény, amely karbantartást, korszerűsítést igényel. A kéménybélelés és az esetleges javítások szükségességére általában a kéményseprők hívják fel a figyelmet.
 
Gyakran amiatt is kéménybélelés szükséges, ha kazáncserére, komplett fűtéskorszerűsítés vagy új kazán beüzemelés történik, és emiatt megváltozik az égéstermékek összetétele, hőfoka, stb.

A kondenzációról

Egy téglakéményben az égéstermék nagyon könnyen kicsapódik, ez a folyamat a kondenzáció. Mivel a kicsapódott folyadék erősen savas kémhatású, meggyengíti a habarcsot a téglák között, ami számos problémát okozhat: eldugulhat a kürtő, szén-monoxid juthat a lakótérbe, és akár be is omolhat a kémény a meggyengült kötések miatt.

Ha a kémény belseje nem saválló, a nedvesség idővel megjelenhet a fal külső felületén is (ráadásul a sav a habarcs mellett a kormot, kátrány is feloldja, ezekkel együtt fog átütni a falon). Az ilyen problémák megelőzése érdekében van szükség kéménybélelésre.

Kéménybélelés árak

A kéménybélelés ára függ a választott tüzelőberendezés típusától, a kémény átmérőjétől és hosszúságától, a kéménybélelés kivitelezésének (FuranFlex, kóracél, stb.) módjától.

Pontos árajánlatkéréshez hívjon fel, vagy íron nekünk, hogy ajánlatot tudjunk adni.

Online is tájékozódhat a kéménybélelés árakról. Ezek többnyire informatív jellegűek, de jó közelítése a helyszíni vizsgálat utáni áraknak!

Válasszon átgondoltan kéményszerelő céget!

Hogyan zajlik egy kéménybélelés?

Előre egyeztetett időpontban a szakemberek megvizsgálják a helyszínt, szükség esetén kamerás kéményvizsgálatot végeznek. A kéménybélelés megfelelő felméréséhez szükséges megközelíteni a tüzelőberendezés helyét, a kémény alsó tisztítónyílását, a padlásteret és a kémény végét.

Felveszik az adatokat, majd egyedi ajánlatot adnak a komplett kivitelezésre.

Az ajánlat elfogadása után előre egyeztetett időpontban helyszínre szállítják a kéménybélelés anyagát, és megkezdik a munkálatokat. A bekötő és tisztító idomoknál megbontják a kéményt annyira, hogy beférjen az idom. Majd belehúzzák a kéménybélés csövet. Furanflex cső esetén rácsatlakoztatják a gépet, amivel forró gőz segítségével, magas nyomáson „felfújják” a csövet, ami teljesen kitölti a kémény keresztmetszetét. Felszerelik a megfelelő idomokat, és a füstcsövet, majd visszajavítják a kéményt és elhelyezik a tisztítóajtókat. A kéménybélelés kész.

Ha kéménymarás is szükséges, akkor lehet, hogy két napot vesz igénybe a kivitelezés. Első nap kimarják a kéményt belülről a megfelelő átmérőre, hogy a cső beleférjen. Ez kívülről nem jár jelentős véséssel, bontással, csak abban az esetben, ha a kéményben elhúzás van, vagy a födémnél a betonvas belelóg a marószerszám útjába. Ebben az esetben meg kell vésni a kéményt az adott helyen.

Második nap belehúzzák a megfelelő béléscsövet, ami lehet alumínium, kóracél, vagy furanflex anyag. Rövidebb, egyszerűbb kémények esetében azonban ez egy nap alatt is elvégezhető.

Következő lépésben elkészítik a szükséges dokumentumokat, kihívják az aktuális kéményseprő hatóságot, hogy vizsgálják meg, és adják meg a szakvéleményt a kéménybélelésre. Ez szintén előre egyeztetett időpontban történik.

A szakhatósági engedély elkészülte után átadják azt a tulajdonosnak.

Kérje árajánlatunkat kötelezettségmentesen!


Kéménybélelés minimális falbontással

Gyakori probléma hosszabb kémények esetén, hogy a kürtő belső keresztmetszete leszűkül, elhúzás van benne, téglák, vakolat lóg be. Ilyenkor a flexibilis alumínium illetve kóracél csövekkel nem végezhető el a kéménybélelés, vagy nem olyan átmérővel, amilyen az adott kazánhoz szükséges lenne.

Korábban ilyen esetben gyakran végig kellett vésni a kéményt azon a szakaszon, ahol elhúzás vagy jelentős szűkület volt, de szerencsére ma már ez nem szükséges! A korszerű technológiák révén hosszabb kéménybélelésnél is elkerülhető a jelentős falbontás.

Az ilyenkor használt anyagok – FuranFlex és FlexForte – műgyanta alapúak, a beépítés előtt lágyak, így könnyen behúzhatóak a kéménykürtőbe. A kéménybélelés során ezek visszafordíthatatlanul megkeményednek, és kiválóan ellátják a füstgáz elvezetést.

Kéménybélelés turbós/kondenzációs kazánhoz

A turbós-, illetve kondenzációs készülékek speciális kéményrendszert igényelnek, így a hagyományos nyílt égésterű kazánok kéményrendszerei nem felelnek meg egy ilyen készülékhez.

Ennek oka, hogy a zárt égésterű készülékekben egy ventilátor segítségével áramlik ki a füstgáz, ami túlnyomást okoz a csőben. Emiatt a kéménybélelés anyagának olyannak kell lennie, ami ezt a túlnyomást fenn tudja tartani, a csatlakozásoknál nem tud kiszivárogni az égéstermék.

Ezt merev rendszereknél többnyire gumigyűgyűs csatlakozással, flexibilis rendszereknél általában tömítőpaszta és speciális összekötő idomok segítségével érik el. Flexibilis rendszer akkor szükséges, ha a kéményben elhúzások vannak, és az egyenes cső nem tud lejönni.

Turbós, kondenzációs kéménybélelés esetén két fajta rendszert alkalmazhatunk:

kéménybélelés - kontentrikus rendszer

Koncentrikus rendszer

A koncentrikus vagy "cső a csőben" rendszer esetén a belül lévő - általában 60 vagy 80 mm átmérőjű - csövön keresztül áramlik ki a füstgáz, és a külső csövön keresztül - mely általában 100 vagy 125 mm átmérőjű - áramlik be az égéshez szükséges levegő.

A leggyakrabban használt rendszerek a 60/100 és a 80/125 mm. Ezek a gyári idomok merev rendszerűek, és gumigyűrűs csatlakozással kapcsolódnak egymáshoz.

Ha a kéményünk már eredetileg ki volt bélelve, és a benne lévő béléscső alkalmas arra, hogy légbeszívó csőként üzemeljen, akkor a tégla kéményben lévő szakaszba elég kizárólag a füstgáz kivezető csövét belehúzni. Ezt helyszíni felmérés után lehet megállapítani.

A koncentrikus rendszereket azért is szeretjük alkalmazni, mert az égéshez szükséges levegőt a kiáramló füstgáz előmelegíti, így a kazán még gazdaságosabban üzemel. Vannak olyan esetek, ahol a koncentrikus rendszer nem kivitelezhető, vagy nem gazdaságos megoldás.

kéménybélelés - osztott rendszer

Osztott rendszer

Az osztott rendszereket többnyire társasházi lakások kéménybélelésekor alkalmazzuk.

Ennek több oka is lehet, például, hogy a koncentrikus rendszer nem fér el a tégla kéményben, vagy a tégla kéményben elhúzás van, így a merev rendszerű koncentrikus cső berakását bonyolultan, vagy egyáltalán nem lehet megoldani.

Másik gyakori oka, hogy a kazán ventilátora nem képes olyan hosszú kéményrendszert kiszolgálni, ezért osztott rendszert kell alkalmazni.

Az osztott rendszer gyakorlatilag azt jelenti, hogy két cső jön ki a kazánból. Az egyiken beszívja a kazán a levegőt, a másikon pedig távozik a füstgáz. Leggyakoribb mérete a 80/80 mm.

Osztott rendszerben a zárt égésterű kazánok képesek akár 20-30 m-es kéménybéleléssel is jól együttműködni.

A kéménybélelés ellenőrzése:

A kéményseprő vállalat a kéményt egy speciális géppel ellenőrzi le. Lezárják a kéményt alul, felül, majd a géppel túlnyomást idéznek elő, és mérik, hogy adott idő alatt a kémény mennyire szivárog. Ha a mért érték a megengedett alatt van, akkor a kémény meg fog felelni ebből a szempontból. Ha a határérték felett van, akkor elrendelheti a kéménybélelés javítását. Ez könnyedén megeshet, ha nem szakszerűen rakják össze a kéményt, mivel nagyon minimális hiba képes szivárgást okozni.

Válasszon átgondoltan kéményszerelő céget!

Kéménybélelés anyaga

Kéménybélelés gravitációs gázkészülék esetén

Ebben az esetben az anyag lehet: alumínium, korrózióálló acél, FuranFlex. Mivel itt tartósan nem várható nagyon magas füstgázhőmérséklet, alkalmazható az alumínium is, mint béléscső (ennek ára a legkedvezőbb). Technikailag azonban a FuranFlex az, ami legjobban megfelel a kémények és a kazánok üzemeléséhez, mivel ez az anyag erős, mint az acél, továbbá korrózióálló, és a hővezetése több, mint 700-szor kisebb az alumíniuménál, ami kémények esetében igen nagy előny. Érdemes tehát ezt a technológiát választani.

Kéménybélelés kondenzációs készülékek esetén

Az anyag lehet: PPs (műanyag), korrózióálló acél, FuranFlex-Eco. Mivel itt a füstgáz hőmérséklet kifejezetten alacsony - olyan 60-70 °C között van - így műanyag cső is alkalmazható, amely általában a legolcsóbb megoldás, ha osztott rendszerről van szó. Mivel azonban a műanyag flexibilis csöveknek igen nagy az ellenállása, így hosszabb rendszerek esetén nem alkalmazhatóak, ilyenkor szükséges a korrózióálló acél, vagy FuranFlex-Eco cső.

Kéménybélelés "hagyományos" turbós készülék esetén

Az anyag lehet: alumínium, korrózióálló acél, FuranFlex-Turbo. A turbós készülékek füstgáza - a gravitációs gázkészülékekéhez hasonlóan - nem túl magas, többnyire 100-200 °C között van. Ezt a hőmérséklet tartományt és a kondenzációt az alumínium is kiválóan elbírja, a kivitelezésben azonban nem mindig ez a legolcsóbb és leggazdaságosabb megoldás, mivel a turbós kéményrendszerek idomai elég drágák. A megfelelő anyag kiválasztásához a helyszín ismerete és megfelelő szakmai tapasztalat szükséges!

Kéménybélelés kizárólag fatüzelés esetén

Az anyag lehet: kóracél, FuranFlex RWV. Az újfajta FuranFlex RWV cső max. 450 °C-os füstgáz hőmérsékletig alkalmazható. Használatát elsősorban olyan helyeken javasoljuk, ahol a kóracél béléscső nem építhető be. A kóracél tisztítása nem igényel olyan nagy körültekintést, igen népszerű; ezt az anyagot több évtizede használják a kéménytechnikában fatüzelésre.
Bővebben a FuranFlex RWV csőről >>

Kéménybélelés vegyestüzelés esetén

Az anyag lehet: kóracél. A vegyestüzelésű készülékek kéménybélelése meg kell feleljen az esetleges magas hőmérsékletnek, illetve a nagy füstgáz tömegáramnak. Mivel itt az igénybevétel igen nagy, így a kéménybélelés esetén kizárólag a korrózióálló acél jöhet szóba. A jelenlegi MSZ 845:2010 szabvány elfogadja a 0,8 mm vastagságú korrózióálló acélt az ilyen készülékek kéménybéleléséhez, amennyiben erről megfelelő tanúsítványa van.

Kérje árajánlatunkat kötelezettségmentesen!

Fontos Önnek a biztonsága és az egészsége?

A kémények alapvető feladata, hogy a tüzelőberendezések működése során keletkezett füstöt, gázokat elvezesse, melyek a mi egészségünkre ártalmasak, valamint megfelelő levegőzést és oxigénmennyiséget biztosítson a tüzeléshez.

Miért elengedhetetlen a karbantartás? Korábban csak fával fűtöttünk, de a technikai vívmányok új lehetőségeket is feltártak otthonunk melegen tartására. Ma már nem csak szilárd, hanem folyékony és légnemű anyagokkal is fűthetünk.

A régi építésű kéményeket azonban rendszeresen karban kell tartani, hiszen az új fűtőanyagok égéstermékei más hatással vannak a kémény alap és kötőanyagaira, mint a fáé. Ezek meggyengíthetik a szerkezetet, eltávolodhatnak egymástól az alkotóelemek, így életveszélyes állapotba is kerülhetünk.

Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő szakember végezze a felújítást és a kéménybéleléshez a legjobb minőségű alapanyagokat használjunk.

Ha szeretne árajánlatot kérni, vagy bármilyen kérdése van, keressen fel minket elérhetőségeink valamelyikén, készséggel segítünk Önnek!