Leier TURBO kémény

Leier TURBO kémény felépítése

A Leier Turbo kéményre olyan zárt égésterű készülékek köthetőek, ahol a füstgáz hőmérséklete tartósan maximum 220 °C.

Mivel a jelenlegi gáztörvény többnyire csak ilyen készülékek beépítését teszi lehetővé, így ez a kéményrendszer gyakran alkalmazott típus mind családi házaknál, mind pedig társasházi építéseknél

Leier TURBO kémény három rétegből épül fel, az alábbiak szerint:

  1. Belül van a samott béléscső, melyben a füstgáz eltávozik.
  2. Légbevezető járat, mely a kazán levegő ellátását biztosítja.
  3. Könnyűbeton köpenyelem. Természetes alapanyagokból előállított kis súlyú elem, mely speciális adalékanyagainak köszönhetően megfelelő hőszigetelést biztosít.

A köpenyelemek adják meg a kémény külső formáját, magasságuk 33 cm, vagyis egy méter kémény építéséhez 3 darabra van szükség. Több méretben és típusban készül, attól függően, hogy melyik alkalmazható jobban az adott épületben.

Leier TURBO kémény típusok

A köpenyelemek szerint léteznek:

  1. Egykürtős kémények
  2.  Egykürtős kémények szellőzővel
  3. Kétkürtős kémények szellőzővel

Leggyakrabban az egykürtős típust használják. Az egykürtős típus a legkisebb helyigényű, leggyakrabban használt méret.

Kérje árajánlatunkat kötelezettségmentesen!

Mikor melyik típust érdemes használni?

Az egykürtős kémény szellőzővel akkor lehet hasznos, ha valamelyik helységet - a kémény szomszédságában - szellőztetni akarjuk. Így szellőzőkürtő kiépítésére már nincs szükség, az megépül a kéménnyel együtt. A szellőzőkürtő praktikus megoldás a TV-, riasztó kábelek, de még a páraelszívó utólagos kivezetésére is. 

A kétkürtős kémény szellőzővel praktikus megoldás, ha két-, eltérő tüzelőanyaggal működő fűtőberendezést akarunk használni. Egyszeri építéssel kialakítható mindkét tüzelőberendezésnek a kéménye, így nem kell két önálló kéményt építeni. A dupla köpeny közepén található a szellőző kürtő, melynek előnyeit továbbra is kihasználhatjuk szellőztetésre, kábelek, csövek elvezetésére. A kékürtős kémény további előnye, hogy elkerülhetőek vele a repedések, melyek két különálló kémény egymás mellé építése során szokott felmerülni.

A Leier kétkürtős kéményrendszerek a piacon egyedülálló módon alkalmasak arra, hogy a két kürtő eltérő rendszerként legyen megépítve. Azaz ki lehet alakítani TURBO - LK vagy TURBO - LSK kombinált rendszereket is.

A Leier TURBO kémény belső samott csövét a német Hart Keramik gyártja. A kiváló német minőség és precíz gyártás garantálják, hogy a kémény több évtizedig ellenáll az őt érő káros hatásoknak.

A belső samott cső és a külső köpenyelem között lévő légbevezető járat szállítja az égési levegőt a kéményre csatlakoztatott kazánokhoz. Mivel a kazánok füsgáza egy zárt rendszeren keresztül távozik a szabadba, így annak visszaáramlása a lakótérbe gyakorlatilag lehetetlen.

A kazánok megfelelő működésének feltétele az optimális kéményméret kiválasztása. Ehhez minimum ismerni kell a kéményre kötött kazánok számát, azok teljesítményét, a hatásos kéménymagasságot, a kémény tengerszint feletti magasságát. Ez nagyságrendileg meghatározható táblázat alapján. A pontos számításhoz hő,- és áramlástechnikai méretezésre van szükség.

A Leier TURBO kémény gazdaságos és praktikus megoldás lehet olyan lakásokban is, ahol nyitott égésterű tüzelőberendezések vannak és új nyílászárók. A fokozott légzárású ablakok és ajtók nem teszik lehetővé elegendő friss levegő beáramlását, így szükség lehet különböző légbevezetők beépítésére, esetleg az ablakok nyitott állásban tartására. Hideg időben ez jelentősen hűti a helyiséget, ami magasabb fűtési költséget okoz.

A Leier TURBO másik nagy előnye, hogy az egymás feletti helyiségek tüzelőberendezései csatlakoztathatóak ugyanabba a kéménybe. Egy többszintes társasházi épület esetében jelentős költség-, és időmegtakarítás érhető el, mivel nem kell külön kéményt építeni minden tüzelőberendezéshez.