Leier LK kémény

A Leier LK kémény felépítése

A Leier kémények közül az LK kéményrendszer a leggyakrabban használt tartalékkémény.

Alkalmas kandallók, cserépkályhák, vegyestüzelésű kazánok, olajtüzelésű berendezések, atmoszférikus gázkészülékek, blokkégős gázkazánok és bioenergiával működő készülékek rákötésére.

A Leier LK kémény három rétegből épül fel:

  1. Könnyűbeton köpenyelem - A kémény külső szerkezete, mely szilárd vázat ad a rendszernek.
  2. Zárt levegőoszlop - Ez biztosítja a megfelelő hőszigetelést
  3. Samott béléscső - A füstgáz elvezetésére szolgál, magas hőmérsékletnek, kondenzátumnak kiválóan ellenáll.

A könnyűbeton köpenyelemek adják meg a kémény külső formáját, magasságuk 33 cm, vagyis egy méter kémény építéséhez 3 darabra van szükség.

Több méretben és típusban készül, attól függően, hogy melyik alkalmazható jobban az adott épületben.

Leier LK kémény típusok

A köpenyelemek szerint léteznek:

  1. Egykürtős kémények
  2.  Egykürtős kémények szellőzővel
  3. Kétkürtős kémények szellőzővel
Leggyakrabban az egykürtős típust használják. Ez a legkisebb helyigényű, leggyakrabban használt méret.

Kandallókhoz, cserépkályhákhoz kiválóan alkalmas.

Kérje árajánlatunkat kötelezettségmentesen!

Mikor melyik típust érdemes használni?

Az egykürtős kémény szellőzővel akkor lehet hasznos, ha valamelyik helységet - a kémény szomszédságában - szellőztetni akarjuk. Így szellőzőkürtő kiépítésére már nincs szükség, az megépül a kéménnyel együtt. A szellőzőkürtő praktikus megoldás a TV-, riasztó kábelek, de még a páraelszívó utólagos kivezetésére is. 

A kétkürtős kémény szellőzővel praktikus megoldás, ha két-, eltérő tüzelőanyaggal működő fűtőberendezést akarunk használni. Egyszeri építéssel kialakítható mindkét tüzelőberendezésnek a kéménye, így nem kell két önálló kéményt építeni. A dupla köpeny közepén található a szellőző kürtő, melynek előnyeit továbbra is kihasználhatjuk szellőztetésre, kábelek, csövek elvezetésére. A kékürtős kémény további előnye, hogy elkerülhetőek vele a repedések, melyek két különálló kémény egymás mellé építése során szokott felmerülni.

A Leier kétkürtős kéményrendszerek a piacon egyedülálló módon alkalmasak arra, hogy a két kürtő eltérő rendszerként legyen megépítve. Azaz ki lehet alakítani LK - LT vagy LK - ECO kombinált rendszereket is.

A hőszigetelés fontos, hogy a kémények megfelelően működjenek, megfelelő huzat tudjon kialakulni. Ennek érdekében az LK kéménynél azt a zárt levegőoszlopot használjuk fel erre a célra, ami a belső samott cső és a külső beton köpenyelem közt van. A levegő nem tud cserélődni, és ezáltal kihűlni, mert az le van zárva alul is és felül is. Amikor begyújtunk, a levegő a samott béléscsővel együtt felmelegszik és ez a meleg levegő teszi hőszigeteltté az LK kéményeket.

Az Leier LK kéményt szokták "ékelt" kéményként is emlegetni. Ezt a nevet azért kapta, mert a samott béléscső és a beton köpenyelem közé az építés során ásványgyapot ékeket helyeznek, így biztosítva ezáltal, hogy a belső cső pontosan középen helyezkedjen el, valamint, hogy a zárt levegőoszlop egyenletesen vegye körbe a samott csövet.

A Leier LK kémény belső samott csövét a német Hart Keramik gyártja. A kiváló német minőség és precíz gyártás garantálják, hogy a kémény több évtizedig ellenáll az őt érő káros hatásoknak.