Turbós kéménybélelési hiba

Turbós kéménybélelési hiba

Hová lett a kéményem? - merül fel néhány emberben a kérdés, illetve csak merülne, mert általában a tulajdonosok többsége keveset jár a tetőn.

A fenti képen egy kondenzációs kéménybélelés tetőn kívüli része látható. Bár kinézetre nem tűnik nagy problémának, a látszat azonban néha csal - mint tudjuk.

A hiba a fekete kürtőfedélnél van, mivel ebből ki kellene lógjon a 80mm-es cső. Ez azonban itt nem így van, mely azért kellemetlen, mert a koncentrált füstgázt a tégla kéményre fújja a kazán ventilátora, melynek fugái előbb utóbb meglazulnak, és tégla darabok zárhatják el az amúgy sem nagy átmérőjű csövet.

További probléma, hogy koncentrikus elvezetésnél a kazánnak tiszta égési levegőt kellene szívnia. De mivel a levegő cső vége és a kémény vége egy síkban van - itt még az is lehet, hogy a füstgáz cső vége van lejjebb - így a kazán vissza tudja szívni a füstgáz, mely által a készülék letilt, és nem működik. Nincs fűtés, nincs melegvíz.

A készülék továbbá szép lassan szívja be az omladozó tégla és törmelékdarabokat, mely előbb utóbb tönkreteszi a ventilátort, és hiába garancia, ezt biztosan nem fogja megtéríteni egyetlen gyártó sem. Főleg, hogy a probléma valószínűleg nem egy év után, hanem néhány évvel később fog jelentkezni.

Mi lehetett a probléma?

Turbós kéménybélelési hiba felülnézetbőlAz itt látható kéményben valószínűleg flexibilis csővel történt a kéménybélelés. A flexibilis cső - ellentétben a merev csővel - valamennyire rugalmas, ezért a behúzás során egy picit meg tud nyúlni, különösképpen ha az elhúzásban felfekszik, megszorul.

Ha nem megfelelően van előkészítve a kémény, illetve ha a behúzás után nem figyelünk erre, akkor könnyen meglehet, hogy az anyag szép lassan visszaáll a normál méretére, és ezzel visszacsúszik akár 1 m-t is.

Ennek a veszélye akkor is fenn áll, ha a kémény kürtő elég nagy, és abba húzzuk bele a csövet, de nem rakunk központosítót, ami megtartaná a csövet a kéményben.

A kellemetlen ebben, hogy utólag általában ezt nehéz javítani és a csőbe beletoldani úgy, hogy az ne járjon a kémény függőleges szakaszának kiszedésével.

Mivel a kéménynek gáztömörnek kell lenni, így nem lehet felhúzni a kémény addig, hogy megfelelően bele lehessen toldani, mert félő, hogy bárhol szétcsúszhat. Így ki kell vésni a kéményt alul, ahol becsatlakozik a cső, hogy fel lehessen húzni, és újra összerakni.