Cserépkályha vagy kandalló?

Napjainkban ez az egyik legtöbbet mérlegelt kérdés, ha új tüzelőberendezést akarunk telepíteni. Mindkettőnek megvan az előnye, mindkettőből van hagyományos és modern kialakítás is, azonban nézzük meg pontosan mi is az, ami valóban különbséget jelent.

A cserépkályha

Cserépkályha sütővel

A cserépkályha egy nagy tömegű, hosszú füstjárattal rendelkező tüzelőberendezés.

Kívül csempe borítású, belül pedig főleg samott téglákból áll, ezért egy cserépkályha súlya akár 1000-1500 kg is lehet - ezzel érdemes kalkulálni az elhelyezés miatt, mert megfelelő, stabil alap szükséges hozzá.

Ennek megfelelően ez a tüzelőberendezés lassan melegszik át, viszont nagy hőtehetetlensége miatt, ha már egyszer jól felforrósodott az egész tömege, akkor lassan is hűl le.

A cserépkályha a hőt a felületén adja le hősugárzás útján, vagyis annál nagyobb kályhát kell építenünk, minél nagyobb a légterünk. ki.

Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy egy cserépkályhát átlagosan 12 óránként kell újra megrakni.


A kandalló

Kandalló

A kandalló a cserépkályhával ellentétben öntöttvas, vagy lemez tűztérből áll, melyet - típustól függően - elburkolnak, csempéval, samottal ytonggal.

Az elburkolt kandallóbetét össz-súlya 500 kg körül van. Begyújtás után a fém betét azonnal átadja a hőt a körülötte lévő levegőnek. Ez a meleg levegő áramlik ki a kandalló tetején lévő szellőzőkön.

Mivel ezek a szellőzők általában a plafonhoz vannak közel, így a legtöbb esetben a padló és a plafon közelében a hőmérséklet jelentősen eltérhet egymástól.

A fém betét a hő további kb 20 %-át az üvegfelületen keresztül adja le, amíg a tűz ég benne.

Ma már vannak úgynevezett "folyton égő tűztérbetét"-ek is, aelyek azt a célt szolgálják, hogy a megrakott tűz hosszabb ideig, akár 10-12 óráig is égjen, és így folyamatosan adják le a hőt, de nem a maximális teljesítményen. Ezzel elkerülhető, hogy hirtelen leégjen a fa, és emiatt hirtelen kihűljön a kandalló.

Mivel a kandalló tömege nem számottevő, így a tűz kialvása után 2-3 órával a kandalló is kihűl.

Vannak olyan profi tűzterek is, melyek úgynevezett másodlagos égetéssel égetik el a tüzelőanyagot. Ezek hatékonysága sokkal jobb, rengeteg tüzelőanyagot meg tudunk velük spórolni.

Cserépkályha kontra kandalló

Modern cserépkályhaA cserépkályha a kandallóval ellentétben hosszú füstjárattal rendelkezik, így a füstgáz hőenergiájának jóval nagyobb részét tudja hasznosítani.

A kandallónál általában a füstcső hossza 1-1,5 m melynek tömege sem nem túl nagy, így a hőt leadja amíg ég a tűz, de aztán gyorsan ki is hűl.

Általában a hagyományos kandallók huzatigénye jóval nagyobb a cserépkályhához képest, így a hő jelentős része a kéménybe távozik.

A folyton égő tűztérbetétek itt is jelentős energiamegkarítást eredményeznek, mivel ezeknél az égés lelassul és csökken a légfelesleg, mely által kevesebb forró levegő távozik a kéményen keresztül. Így gyakorlatilag alacsonyabb hőmérsékletet tudunk leadni, de jóval hosszabb időn keresztül, és hatékonyabban.

Ha valaki tehát választani szeretne, hogy cserépkályhát  vagy kandallót építsen, akkor azt érdemes átgondolnia, hogy mire szeretné használni.

A cserépkályha úgy működik jól, ha napi kétszer meg van rakva, és ezt rendre minden nap elvégezzük. Ha a megrakás során a csempe hőmérséklete elérte a kb 90 fokot, akkor megfelelő hőfokon van, és a következő megrakásig ott lehet hagyni. A nagy tömeg miatt itt NEM az az előnyös, ha alkalomadtán jól megrakjuk és hirtelen felfűtjük, hanem az, ha folyamatosan ( kb 12 óránként) melegen tudjuk tartani. Itt tehát a rendszerességgel érhetjük el azt, ami jelentős energia megtakarítás mellett kellemes hőérzetet fog biztosítani.

Akik azonban ezt a rendzserességet nem tudják, vagy nem akarják bevállalni és csak esténként a munkából hazaérve, vagy hétvégén szeretnének begyújtani és élvezni a tűz látványát és melegét, annak a kandalló lehet az ideális választás.

KandallótűzNyaralóba, hétvégi házba nem érdemes cserépkályhát vásárolni, hacsak nem tartózkodunk ott heteket és vállaljuk a rendszerességet, amit egy cserépkályha igényel. Ha csak pár napra, vagy hétvégére megyünk le, akkor mindenképp a kandalló az ideális választás, mert ez azonnal leadja a kívánt hőt.

Arra mindkét esetben érdemes figyelni, hogy megfelelő kéményt építtessünk, mert ha a huzat nem elégséges, akkor a füst és a láng is visszacsaphat, valamint jelentős lerakódások keletkeznek mind a készülékben, mind a kéményben. Ezek egy idő után lángra kaphatnak, ami veszélyes és kártékony lehet.