Gyűjtőkémény

Gyűjtőkémény

Gyűjtőkéményre van szüksége? Megtalálta!

9 oka is van annak, hogy a kémény.hu szakembereire bízza a kivitelezést! Olvassa el most!

A legnyomósabb, 10. ok pedig:

FIGYELEM! A nem megfelelően kivitelezett kémény  fokozottan tűz,- és balesetveszélyes! Forduljon szakcéghez, ha gyűjtőkémény felújítás a cél!

Válassza ki az Önhöz legközelebbi kivitelező partnerünket: KLIKK

Mi a gyűjtőkémény?

A gyűjtőkémények leggyakrabban fürdőszobai melegvíz előállító berendezések füstgázának elvezetésére szolgálnak. Gyűjtőkéménynek azért hívják, mert egy kéménybe minden szinten egy vagy több új átfolyós fali fűtőkészülék csatlakozik.

A gyűjtőkémények egymásra helyezett 40x40x40 cm-es betonelemekből készültek. A beton elemek közepén a lyuk átmérője – a kémény keresztmetszete - felfelé növekszik, 17,5 cm-től 25 cm-ig.

Gyűjtőkémény esetén instabil lehet a huzat, különösen enyhébb idő esetén. Ilyenkor megtörténhet, hogy némely készüléknél nincs elegendő huzat, sőt visszaáramlik a füstgáz a lakótérbe. Mivel Magyarországon kb 70-100.000 gyűjtőkémény épült, így különös figyelmet kell szentelni ennek a problémának.

A gyűjtőkémények instabil működését okozó 5 leggyakoribb hiba:

- Az elemeket összekötő habarcs belelóg a kémény kürtőjébe

- Az elemek közt hiányos a habarcs, rés van, átjön a füstgáz

- Nem megfelelő belső átmérő

- A kéményben felfelé szűkület található

- A gyűjtőkémény elemei oldalirányba elcsúsztak

Gázfűtés esetén a meleg füstgázokból a hidegebb kémény falára kondenzátum csapódik ki. Ami gyakorlatilag egy híg sav és szétmarja a maltert, betont, így rések keletkeznek a falakon, mely által a lakóhelységbe tud áramlani a füstgáz. 

Gyűjtőkéménybe cirkót illetve konvektort csatlakoztatni nem szabad, csak elszívó ventilátor alkalmazásával.

 

 

Gyűjtőkémény kiváltás, 25 év garancia!

A Furanflex technológia a megoldás, hogy Ön is egyedi kéményhez juthasson 25 év garanciával. A kiváltás után Önnek egyedi kéménye lesz, amire már cirkót is lehet kötni. A kivitelezés során nem szükséges jelentős falbontás, csak a tisztítóajtó helyét és a bekötést kell kibontani!

 

Gyűjtőkémény pályázat

A Kormány 2011. novemberben a „Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása” előirányzat keretében összesen 530 millió forint összegben pályázatot hirdet az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújítására.

A tárca kiemelten fontos célnak tartja a szén-monoxid mérgezéses balesetek számának csökkentését. Ennek megfelelően a nemzeti fejlesztési miniszter döntése alapján ismételten meghirdetésre kerülő pályázat az előzetes becslés alapján 3500 lakást érinthet, és a felújítás során 900 db kémény válhat biztonságossá.

Füstgáz ventillátor felszerelése gyűjtőkéményekre

A gyűjtőkémény végére egy ventilátor kerül elhelyezésre, melyet automatika irányít. A ventilátor folyamatosan szívja el a füstgázt, így nem tud visszaáramolni a helyiségbe. A kéménybélelés ventilátor felszerelése esetén is szükséges!

Ezzel az alternatív megoldással szintén lehetőség van cirkó rákötésének a gyűjtőkéményre.

Kérjen ajánlatot az Önhöz legközelebbi partnerünktől ITT.