Mi az a kéménytűz?

Mi az a kéménytűz?

Kéménytűzzel akkor találkozunk, amikor a kéménykürtőben az égéstermékből lerakódott korom, kátrány szikra, vagy láng hatására begyullad. Ilyenkor a kéményben a hőmérséklet pár perc alatt 1000 oC felé szökhet.

Mondanunk sem kell, hogy a kéménytűz nem kívánatos és veszélyes jelenség; rongálja a kémény szerkezetét, csökkenti élettartamát, esetleg tüzet is okozhat; azonban megelőzhető.

Mit tegyünk kéménytűz esetén?

  • Értesítsük a tűzoltóságot! (105)
  • Távolítsunk el mindenféle éghető anyagot a kémény faláról!
  • Zárjuk el a tüzelőberendezésen égési levegőszabályozó kart! (ezzel csökkentjük a levegő utánpótlást).
  • Felügyeljük a kéménytüzet az egész kéményszakaszon, amíg meg nem érkeznek a szakemberek!
  • Kéménytüzet TILOS vízzel oltani, mivel a a kémény belső hőmérséklete 1000 °C körül van!
  • Tájékoztassuk a kéményseprő hatóságot amint lehet!

Kéménytüzek megelőzése:

  1. Rendszeresen tisztítsa ki kéményét és tüzelőberendezését! Házilagosan kémény kiégetést soha ne végezzen.
  2. Gyakran szellőztessen! Soha ne állítson fel tüzelőberendezést olyan helyiségben, ahol tűzveszélyes anyagot (pl. oldószert) tartalmazó levegő van vagy ahová ilyen levegő beszivároghat!
  3. Gondoskodjék arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre! Ne tömítse le teljes mértékben az ablakok és ajtók réseit! 1 m3 földgáz, illetve 1kg tüzelőolaj elégetéséhez 15-18 m3 levegő szükséges. 1 kg tűzifa elégetése kb. 12-15 m3 levegőt igényel. A kazánházba vagy a fűtőhelyiségekbe építtessen szellőzőnyílásokat és azokat hagyja szabadon!
  4. Gondoskodjon arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen!
  5. Ne tüzeljen el műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat!
  6. Csak engedélyezett begyújtó anyagot használjon a tüzeléshez!
  7. Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használja!
  8. Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályozó sokat segíthet.
  9. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermékelvezető- csövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek.
  10. Kéményét és tüzelőberendezését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel!

A kéményseprő szolgáltatót ne tekintse ellenségnek, az Ön biztonsága érdekében szeretné a kéményt ellenőrizni!

Javasoljuk továbbá, hogy minden 50-60 begyújtást követően égessen el egy "Kéménytisztító Fahasábot" készülékében. A "Kéménytisztító Fahasábban" található katalitikus anyag normál üzemi hőmérsékleten leoxidálja a készülékben, és a kémény belső falán lerakódott kormot és kátrányt.